Събитието се организира от JCI Bulgaria и е със заглавие – Бизнес под тепетата (Business on the hills). Форумът ще събере на едно място повече от 200 млади предприемачи, а също и опитни бизнесмени. Те ще обменят иновативни идеи и успешни бизнес практики в продължение на три дни между 9 и 11 Септември 2016 в х-л Империал, Пловдив. Програмата включва разнообразни дейности като презентации, тематични дискусии, неформални срещи и интерактивни игри. Идеята е участниците да се сближат и да създадат благоприятна атмосфера с цел установяване на бъдещи сътрудничества. Темите на форума са разделени в три направления: развитие, иновации и маркетинг.

Развитие:

• Как се създава иновативна стратегия

• Как да се сформира ефективен екип

• Как да вдъхновяваме хората около нас

• Защо винаги трябва да се подготвя стратегия за управление на риска

Иновации:

• Философията на днешните иноватори

• Процесът на иновация

• Създаване на среда благоприятстваща иновациите

• Как да се създаде иновационна култура

Маркетинг:

• Как успешно да предлагаме иновациите

• Как да пробие нашата бизнес идея

• Защо да вървим срещу пазара понякога може да е печелившо поведение

Повече за събитието и процедурата по регистрация може да намерите тук: http://nationalconvention.jci.bg/.

 

Проектът InToGeneration ще бъде популяризиран чрез брошури и неформални презентации, които ще бъдат осъществени по време на първия и третия ден от събитието. Очаква се гости на събитието да бъдат посетители от България, както и Великобритания, Турция, Испания и др.

 

В резултат на големия интерес към обучителната програма, създадена в рамките на проект INTOGENERATION, българският партньор взе решение да издаде книжка-наръчник с най-полезните части от обучението. Примомняме, че в периода 01 Февруари – 30 Юни 2016г. в България се проведе пилотно обучение, предназначено за млади хора, на които им предстои да наследят фамилния бизнес и да се ангажират с управлението на семейното предприятие. Обратната връзка, предоставена от участниците, отличи модули  2: Цялостно управление и 3: Управление на прехода като най-полезни и интересни. Българският екип, работещ по проекта, взе предвид тяхното мнение и издаде наръчник с избрани моменти от двата модула. Информацията се фокусира върху ключовите етапи от управлението и важни аспекти при предаване на семейния бизнес от по-възрастното поколение към младите ръководители, които най-често са и новите собственици на бизнеса. Изданието е в лимитирано количество и може да се получи на хартия или под формата на електронна книга. Ако желаете да получите копие от „Основи на управлението“, моля свържете се с екипа на фирма ИНТЕРПРОДЖЕКТС на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Представител на фирмата ще се свърже с Вас, за да Ви информира за условията и реда за получаване на наръчника. 

Българският партньор по проекта InToGeneration участва със свой щанд по време на Фестивала на здравето, който се проведе в Южния парк в София, през втория уикенд на м. Юни. Повече от 90 изложители, сред които малки и средни предприятия, производители на храни и хранителни добавки, млади предприемачи, собственици на ателиета и др взеха участие със свои изложбени площи. Представителите на фирма Интерпроджектс също бяха сред изложителите, а проектът InToGeneration бе представен чрез своите дисиминационни материали и, разбира се, в рамките на неформални презентации и разговори с многобройните посетители на щанда. По време на двата дни на изложението организаторите бяха предвидили и съпътстваща програма с тематични презентации, информативни лекции и забавни игри. Всички те бяха свързани с активния и здравословен начин на живот, а предприемачеството и креативното мислене бяха акцент в двудневната програма на фестивала. Основният извод от събитието бе, че младите трябва да бъдат обучавани в предприемаческо мислене и управленски умения още от най-ранна възраст. Обучителната програма на проекта InToGeneration бе много добре посрещната от публиката, а в допълнение, някои от участниците заявиха желанието си да ползват обучителните модули като част от техните вътрещнофирмени обучения. Този фестивал бе прекрасна илюстрация на това как забавните и неформални дейности могат да бъдат полезни и да развиват бизнеса и предприемачеството. 

 

Усилията на българските партньори по проекта Coach@Work за внедряване на модела на ПЗ в България продължават да дават резултат. В правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта /Promotion employment act/, е предвиден механизъм за използване на инструментите на ПЗ и, съответно, финансиране за фирмите, които ще осигурят консултанти по ПЗ, които да работят с клиенти с увреждания.

В момента, експерти от отговорните институции, а именно Министерство на труда и социалната политика, Агенцията по заетостта и социалните партньори, работят по създаването на критериите за избор на фирми, които ще предложат специфични услуги на хората с увреждания, с цел намиране на платена работа, прилагайки Модела на ПЗ. За 2016г. са предвидени средства в размер на 300лв. за всеки подкрепен човек с увреждане, които следва да бъдат използвани за подкрепа при търсене, намиране и задържане на работа.

Консултантите по ПЗ ще работят със самите хора с увреждания и техните работодатели, за да осигурят безпрепятственото навлизане в работния процес и адаптацията към работната среда. Средствата ще бъдат отпускани на доставчиците на тази консултантска и посредническа услуга, в случай че човек с трайно намалена работоспособност е нает на платена работа на несубсидирано работно място unsubsidised work placement.

Към настоящият момент, Правилника е качен на страницата на МТСП

http://www.mlsp.government.bg/index.php?section=CONTENT&I=230

за обществено обсъждане, след което влиза в сила с постановление на Министерски съвет.

В момента предстои Агенцията по заетостта да обяви процедура по Закона за обществените поръчки за избор на фирми, които ще предоставят услугите за 2016г. Бюджетът за тази година, предвиден за услуги по ПЗ, е в размер на 600 000лв., което означава, че около 2000 безработни лица с увреждания ще могат да се възползват от този тип специализирана подкрепа. Изпълнителите ще предоставят на безработните лица с увреждания  пакет от услуги с цел тяхното мотивиране, психологическо подпомагане, активиране и насърчаване да започнат работа.

Продължавайте да следите сайта на проекта, за да научавате новостите около развитието на услугите по ПЗ в България. 

Eкипът на INTOGENERATION участва в международната конференция на тема „ Лидерство и организационно развитие“. Мероприятието бе организирано от Софийския Университет с участието на други организации, работещи в областта на човешките ресурси. Конференцията продължи 4 дни между 16 и 19 Юни в Китен, България. Присъстващите бяха академици, работещи в сферата на психологията и човешките ресурси, представители на организации от третия сектор, докторанти и други професионалисти. Програмата на конференцията предложи разнообразие от теми, насочени към подсилването на работната сила и иновациите. Екипът на фирма INTERPROJECTS имаше шанса да представи проекта INTOGENERATION в деня на откриването на конференцията.  Андреан Лазаров, с неговата 20 минутна презентация, показа обучителните модули на INTOGENERATION, обръщайки особено внимание на важността на Управлението на прехода като ефективен начин за запазването на семейния бизнес с добра позиция на пазара. Участниците бяха заинтересувани да получат информация и материали, обясняващи проекта по-подробно, а някои от тях изявиха желание да получат достъп и до учебната платформа.

В допълнение, докладът, обясняващ концепцията на INTOGENERATION бе включен в сборника на конференцията. Мероприятието бе посетено от повече от 200 участници за четирите дни.

Допълнителна информация можете да намерите на следния линк:

 

https://www.facebook.com/groups/984071005041525/ 

Проектът предлага на управляващите или бъдещите мениджъри на микро предприятия следните възможности:

  • Информация за текущата ситуация в сферата на управлението на семейни фирми и бизнес практики на базата на проучване за идентифициране на потребностите.

  • Учебна програма и обучителни материали, създадени на принципа на „Случаи от практиката“ (case studies), където наследниците могат да се учат от готови примери, концепции и бизнес практики. 

  • Инструмент за самооценяване през мобилно Андроид приложение, което подпомага успешния бизнес трансфер между поколенията и обмен на добри практики между самите микро предприятия.  

  • Фаза на тестване, която ще включи 150 микро предприятия в България, Германия, Гърция, Испания и Турция.